Sałatka z boczkiem

Składniki:

1 sałata lodowa
2 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
szparagi konserwowe
20 dag cienko pokrojonego boczku wędzonego
pół opakowania łuskanego słonecznika
½ szklanki śmietany 12%
sól
pieprz
majonez kętrzyński

Sposób przyrządzenia:

Sałatę lodową porwać na kawałki (średniej wielkości). Dodać osączoną kukurydzę. Boczek usmażyć na chrupiąco na małej ilości oliwy i pokroić na kawałki o długości ok. 4-5 cm - dodać do sałaty. Szparagi przekroić na pół i dołączyć do pozostałych składników. Przygotować sos - pół słoiczka majonezu kętrzyńskiego, pół szklanki śmietany 12%, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać sałatkę. Ugotowane na twardo jajka pokroić na „ósemki” i dodać do sałatki. Całość posypać uprażonymi pestkami słonecznika.