Sałatka królewska

Składniki:

4 pomarańcze
1 filet z piersi kurczaka
po 5 dag: orzechów włoskich, orzechów laskowych, rodzynek, płatków migdałów
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
sól
majonez kętrzyński

Sposób przyrządzenia:

Mięso zrumienić z dwóch stron na oliwie, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 min w temperaturze 180ºC. Ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Pomarańcze obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać pokruszone orzechy (laskowe i włoskie), migdały i rodzynki. Przygotować sos - mały słoiczek majonezu kętrzyńskiego, ketchup, musztarda, odrobina soli. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać sałatkę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.