Firma

„MAJONEZY” Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa od 70 lat niezmiennie cieszy się uznaniem i zaufaniem Klientów.
Powstała w 1945 roku w Kętrzynie na bazie dawnej poniemieckiej palarni kawy, której działalność została wznowiona. Początkowo zespół tworzyła 12-osobowa załoga. W 1958 roku zakład przeszedł gruntową przebudowę i zmienił swój profil, wprowadzając do sprzedaży koncentraty spożywcze, m.in. budynie, kisiele, galaretki, aromaty do ciast i proszki do pieczenia.

Rok 1962 był przełomowym w działalności firmy. Wtedy rozpoczęła się produkcja na skalę przemysłową jej flagowej marki: Majonezu Kętrzyńskiego. Od 1973 roku wytwarza też koncentraty ciast: Piernika Kętrzyńskiego oraz babki piaskowej, domowej, cytrynowej i makowej. Musztardy to kolejna propozycja, o którą została wzbogacona oferta. W 2004 roku powstała nowoczesna hala wyposażona urządzenia spełniające najwyższe światowe standardy. 

Obecnie firma zatrudnia kilkadziesiąt osób. Jest nieodłącznie kojarzona z Warmią i Mazurami, a jej produkty są określane mianem najlepszych marek eksportowych regionu. Wysoka jakość, tradycyjne receptury oraz wyjątkowe smaki, sprawiają, że jest liderem w swojej branży.

Potwierdzają to również liczne wyróżnienia. Spółdzielnia trzykrotnie zdobyła certyfikat „Doceń Polskie” przyznawany najlepszym artykułom spożywczym na krajowym rynku. W 2014 roku otrzymała nagrodę Ministerstwa Gospodarki, Skarbu Państwa i Fundacji Wspólnego Rozwoju za promowanie przedsiębiorczości w środowisku lokalnym oraz zaangażowanie i wkład w rozwój polskiej gospodarki. Kolejny laury to tytuł „Pracodawcy Roku” oraz statuetka „Łabędzie Przedsiębiorczości Powiatu Kętrzyńskiego 2014”.

Jednak największym zaszczytem jest zadowolenie Klientów, którzy każdego dnia w swoich kuchniach korzystają z oferty „MAJONEZÓW”.